Respiratoire kinesitherapie (ademhalingskine) bij acute en chronische luchtweginfecties?

Vele mensen (en met u vaak ook artsen) vragen zich af wat een kinesitherapeut “in godsnaam” kan betekenen bij acute en chronische of steeds terugkerende luchtwegproblemen/luchtweginfecties. Wat houdt die ademhalingskine of respiratoire kinesitherapie bij dit soort problemen precies in?

Dit is wat wij kunnen doen:

 1. Informatie en educatie van een juist gebruik van je inhalatiemedicatie (aerosol, puffers, etc.).
  Wanneer je medicatie inhaleert, werkt deze alleen als de medicatie écht toekomt daar waar je ze wil hebben: in de (diepe) luchtwegen, net op die plek die het meest ‘verstopt’ is door de infectie en waar de medicatie erg moeilijk geraakt. Erg moeilijk dus om dit goed te doen! Wij kijken samen met jou na of je kwalitatief materiaal aangeboden kreeg (soort toestel, soort masker, soort voorzetkamer) aangepast aan jouw noden en kunnen. We geven je heel wat informatie en advies, én we oefenen een goede techniek van toediening.
 2. Efficiënte en frequente neusspoelingen kunnen helpen het genezingsproces te versnellen én ze kunnen nieuwe infecties voorkomen. De meeste luchtweginfecties starten immers in de neus. Het geïnfecteerde slijm in de neus zorgt meestal pas daarna voor een besmetting van keel, luchtwegen, oren (vnl bij kinderen), sinussen, etc… Heel regelmatig de neus efficiënt spoelen kan een heel groot verschil maken, zeker bij baby’s en kinderen, maar ook bij volwassenen met vaak terugkerende luchtweginfecties.
  Wij leren een goede neusspoeltechniek aan. Bij baby’s aan de ouders, bij grotere kinderen en volwassenen aan de patiënt zelf.
  => Dit zeer eenvoudig middel zorgt vaak voor een wereld van verschil.
 3. Drainage van de luchtwegen en technieken die de ventilatie in de luchtwegen optimaliseren.
  Zowel baby’s, kinderen, jongvolwassenen, en volwassenen van alle leeftijden, kunnen wij helpen om hun slijmen kwijt te geraken.
  Luchtwegen die vol zitten met slijm kunnen niet optimaal genezen. De lucht kan niet overal naartoe omdat de slijmen in de weg zitten, de (geïnfecteerde) slijmen zelf zorgen voor uitbreiding van de infectie. De slijmerige, warme, vochtige omgeving is een ideale voedingsbodem voor nieuwe virussen/bacteriën die toekomen. Steeds aanwezige sluimerende infectie zorgt voor constant gezwollen (en dus minder doorgankelijke) luchtwegen. Vaak is er ook een actieve vernauwing van de luchtwegen (gladde spiercellen in de luchtwegwand trekken samen) als reactie op alle prikkels. In luchtwegen waar de lucht niet goed door kan stromen, blijven slijmen gemakkelijker zitten…  Een vicieuze cirkel…

  Wat is dat dan precies, die drainage van de luchtwegen? Dit artikel geeft hierover meer uitleg.

 4. Advies naar preventie nieuwe infecties
  Soms kunnen eenvoudige hygiënische maatregelen het aantal nieuwe infecties waarmee u te maken krijgt al duidelijk doen verminderen. Ook het neusspoelen (zie hoger) kan hier een verschil maken.
 5. De laatste, maar daarom niet de minst belangrijkste:
  Training, oefeningen en/of bewegingscoaching
  .

  Kinderen en volwassenen met een actieve levensstijl zijn weerbaarder tegen infecties. Dit effect is niet te onderschatten!
  Wanneer de mate van fysieke activiteit bij u (misschien nét door de vele infecties, door uw ziekte) op een laag pitje staat, kunnen wij u helpen.
  Hoe pakken we dit aan? => we bekijken samen op welke manier we uw fysieke fitheid kunnen vergroten. Soms betekent dit dat je een tijdje 2x per week naar de kine komt en dat we een zeer nauw trainingsprogramma aanvatten. Soms is het voldoende om als ‘coach’ op te treden en u te begeleiden om in uw dagelijks leven wat meer beweging in te lassen. Vaak wordt het een combinatie van de twee, waarbij we starten met een trainingsprogramma en later eerder als coach optreden.

Voor een kinesitherapeutische behandeling heeft u een voorschrift nodig. Vraag ernaar bij uw (huis)arts of specialist.